Passa al contingut principal

Un espot realitzat amb joves d'origen divers presenta la campanya del CIEMEN "Contra el racisme, dret a vot per tothom".



La iniciativa pretén conscienciar sobre la vulneració del dret a vot de més d'un milió de persones a les properes eleccions autonòmiques a Catalunya.


Barcelona 25 d’abril del 2024. 

La campanya "Contra el racisme, dret a vot per tothom", impulsada pel Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), neix amb la voluntat de conscienciar la ciutadania sobre l'anomalia que representa que més de 1.200.00 persones d'origen divers no puguin exercir el seu dret a vot a les pròximes eleccions autonòmiques a Catalunya.

Aquest fenomen posa sobre la taula les limitacions i les restriccions existents en un país, Catalunya, on la democràcia s'erigeix en un dels seus valor fonamentals. Denunciar la impossibilitat de l'accés al dret a vot de tantes persones migrants, moltes de les quals resideixen a Catalunya des de fa dècades, és el propòsit principal d'aquesta campanya, que ha rebut el suport de la Direcció de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Secretaria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

La iniciativa també considera prioritari cridar l'atenció sobre la vulneració que pateixen tots aquells joves catalans, fills de famílies diverses que, malgrat haver nascut o crescut al país, el pròxim 12 de maig tampoc podran votar.

En la realització de l’espot de presentació de la campanya “Contra el racisme, dret a vot per tothom” s’ha comptat amb la participació de persones que han viscut en la seva pell la discriminació, no només per no poder votar, sinó també pels seus trets físics. L’anunci ha estat realitzat per Tota la Mandanga Produccions (Moiz i Bartra Produccions SL), amb la col·laboració de l’Agència de Comunicació Intercultural ITACAT.

Tractar la qüestió de la vulneració del dret a vot de les persones estrangeres residents, tant pel que fa a les eleccions europees, com a les estatals, a les autonòmiques o a les municipals, és sensibilitzar sobre un tema cabdal a l'atenció pública, tenint en compte que aquest valor és un element clau per a la inclusió i per a la cohesió social, a més d’un indicador de la salut democràtica de la nostra societat.

El dret a vot forma part indissociable del conjunt de drets civils i polítics, tal com els defineix el “Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics” de l’any 1966 de les Nacions Unides. En una societat democràtica, el dret a vot és una eina imprescindible de diàleg i participació, que ha d'acompanyar qualsevol procés d'inclusió social. Per encarar i revertir el racisme i la xenofòbia creiem que la millor manera de fer-ho és garantint que les persones estrangeres tinguin reconegut el seu dret a ser subjectes polítics actius, dotant-los d'eines en el seu rol d'agents transformadors de la societat i facilitant així que puguin vehicular convenientment la seva resposta a través del ple exercici del dret a vot.

“Les persones pertanyents al col·lectiu d'immigrants veuen vulnerats els drets a gaudir de la mateixa llengua i cultura i a la participació plena en la vida pública, cultural i social” (Declaració sobre persones pertanyents a minories nacionals, ONU 1992).


Web i hastag de la campanya:

El web: votcontraelracisme.com

Hastag: #DretAVotXTothom

Vídeo de la campanya: https://youtu.be/fTOH-KTbrM0